Duminica a XXVII-a dupa Rusalii (a vindecarii femeii garbove) 04.12.2016

Dacă în duminicile trecute ni s-a arătat, prin pericolele evanghelice citite, cât de dăunătoare sunt legăturile exclusive cu materia acestei lumi, în pericopa de azi (Lc. 13, 10-17), ni se vorbește despre altfel de legături.

Aparent femeia era gârbovită din cauza unei neputințe a trupului. Mântuitorul ne arată că în spatele acestei neputințe era ascunsă prezența unui duh rău care o stăpânea fără să se manifeste violent înafară. Și aceasta se perpetua de 18 ani. Cu toate acestea, femeia venea la sinagogă, neținând seama de efortul pe care trebuia să-l facă, negăsind în această situație a ei un motiv de a sta acasă.

Noi, adeseori, pentru un motiv banal, lipsim de la Sfânta Liturghie și o facem spre paguba noastră. E admirabilă atitudinea femeii și Domnul, Cel ce cunoaște cele ascunse ale inimii, nu o trece cu vederea ci îi iartă păcatele și îl alungă pe demonul ce o ținea gârbovită.

Sfântul Ap. Pavel ne încredințează că "lupta noastră nu este împotriva trupului și a sângelui, ci împotriva duhurilor răutății"(Efes. 6,12). Dacă "duhurile răutății" ne stau împotrivă, îngerii păzitori, Maica Domnului, toți sfinții, Domnul Însuși ne stau aproape."Aproape este Domnul de cei umiliți la inimă, și pe cei smeriți cu duhul îi va mântui"(Ps. 33, 17).

Legăturile păcatului nu ne lasă să privim spre Dumnezeu, spre Lumina ce vine de Sus. Să venim spre El așa gârboviți cum suntem pentru că numai El ne poate ridica și voiește să ne privească în față nu pentru o clipă ci pentru veșnicie. E vremea ruperii legăturilor prin pocăință sinceră, spovedanie, participare la viața liturgică a Bisericii. Să nu ezităm, Hristos s-a făcut om ca să-l dezlege pe om din legături!