Duminica a XXVI-a dupa Rusalii ( a bogatului caruia i-a rodit tarina) 20.11.2016

Pericopa evanghelică de azi (Lc.12,16-21) ne atrage atenția asupra celor două moduri în care se pot îmbogăți oamenii. Unul, în care adunăm multe din cele materiale ajungând de prea multe ori stăpâniți de ele, si altul în care ne îmbogățim în Dumnezeu (Lc. 12, 2) și, prin aceasta, câștigăm "libertatea Duhului".

Aceste două căi spre îmbogățire ne sunt mereu la îndemână, alegerea este a noastră. Să ne facem o radiografie a vieții și să vedem cât efort am depus într-o direcție si cât în cealaltă.
Suntem în Postul Nașterii Domnului în zilele potrivite pentru a lucra mai serios în acest sens. Dumnezeu se face sărac spre a ne îmbogăți pe noi oamenii cu harul Său, spuneau Sfinții Părinți.

În unele rugăciuni auzim expresii ca aceasta: "Miluiește-mă pe mine cel îmbogățit în păcate". La această "bogăție" împovărătoare ne cere Dumnezeu să renunțăm, spre a ne putea îmbogăți întru El. Să folosim acest răstimp al postului renunțând în chip conștient la cele ce ne împovărează, folosindu-ne de cercetarea lăuntrică prin Sf. Taină a Spovedaniei și, în același timp, de cercetarea aproapelui nostru în care să sesizăm mâna întinsă a lui Hristos spre noi.