Duminica a XXIX-a dupa Rusalii (a celor zece leprosi) 15.01.2016

Leproșii din Sfânta Evanghelie ( Lc. 17, 12-19) nu cer altceva decât mila lui Dumnezeu: "Iisuse, Învățătorule, fie-Ți milă de noi".

Aceștia ne dau o lecție minunată: Să învățăm a cere mereu mila lui Dumnezeu. Dacă El Își revarsă mila Sa asupra noastră nu ne lipsește nimic. Tocmai din acest motiv cuvintele cele mai folosite în cultul Bisericii sunt "Doamne miluiește".

Sesizăm mila lui Dumnezeu mai ales în starea de mulțumire, de așezare. În această stare puterile noastre sufletești se activează, privim fără patimă pe cei din jur și, mai ales, stăm cu fața la Dumnezeu de la Care primim totul. Starea aceasta este și alegerea noastră dar și darul Lui, dar care se înmulțește pe masura ce ne deschidem tot mai mult sufletele voii lui Dumnezeu.

Expresia cea mai înaltă a mulțumirii adusă lui Dumnezeu este Sfânta Liturghie sau Euharistie ("euharistie" înseamnă "mulțumire"). Porunca de a săvârși Jertfa Euharistică a fost dată de Mântuitorul la Cina cea de Taină (Lc. 22,19). O, la câte daruri ne facem părtași când participăm la Sfânta Liturghie! Nimic nu este mai înălțător ca acele momente dacă ne lăsăm inimile pătrunse și dacă ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului!