Binecuvantare arhiereasca la Catedrala din Turda

Binecuvantare arhiereasca la Catedrala din Turda, Pr. Gheorghe Gotea a primit Crucea Transilvana

În Duminica dinaintea Botezului Domnului, 3 ianuarie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din municipiul Turda.

De la ora 10:00, în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, cunoscută și sub denumirea de Catedrala din Turda, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus, preoții parohiei, pr. Gheorghe Gotea și pr. Grigore Marchiș, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „O abordare lipsită de eleganță”, afirmând faptul că „Sfântul Ioan Botezătorul, cu viața lui sfântă, fără să fie protocolar, direct, însă pedagogic și iubitor de oameni, a pregătit Calea Domnului și a propovăduit pocăința. A pregătit poporul pentru a-L putea primi și înțelege pe Domnul nostru Iisus Hristos”.

Totodată, ierarhul a explicat ce este pocăința.

„Pocăința nu este ceea ce se înțelege în vorbirea curentă, ci este un lucru serios. Pocăința e ceea ce zice Sfântul Ioan Damaschinul: «Pocăinţa este întoarcerea cu lacrimi și cu părere de rău de la păcat la virtute și de la diavol la Dumnezeu». Deci, Sfântul Ioan Botezătorul, care nu era protocolar, dar era sfânt și bun, ne spune și nouă, ca și celor de atunci: pregătiți Calea Domnului, schimbați-vă, faceți-vă buni!”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei din Turda, dirijat de Stelian Marțiș și preoteasa Ioana Marchiș.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă desfășurată în cei 45 de ani de preoție, dintre care 14 ca protopop al Turzii (2000-2014) și aproape 39 ca paroh al Parohiei Turda I (1982-2020), în semn de apreciere și recunoștință, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat preotului Gheorghe Gotea cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Crucea Transilvană.

De asemenea, pe preotul pensionar Vasile Sicoe l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală.

Începând cu data de 1 noiembrie 2020, preotul Gheorghe Gotea s-a pensionat, retrăgându-se din activitatea administrativă, dar continuându-și pe mai departe misiunea sacerdotală.

Cu acest prilej, în locul dânsului a fost instalat noul paroh al Parohiei Turda I, preotul Alexandru Rus, protoiereul Protopopiatului Ortodox Turda.

După Sfânta Liturghie, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat slujba sfeștaniei la casă parohială a Parohiei Turda I, care, în ultimul an, a beneficiat de ample lucrări de renovare și înfrumusețare. Cu acest prilej, ierarhul a dăruit doamnei preotese, prof. Maria Rus, o icoană cu Maica Domnului.

Slujba a fost oficiată în prezența credincioșilor și a oficialităților locale, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii pandemiei de coronavirus. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei de COVID-19, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Sursa articol: https://www.mitropolia-clujului.ro/binecuvantare-arhiereasca-la-catedrala-din-turda-pr-gheorghe-gotea-a-primit-crucea-transilvana