Intrebare:
Hristos a Înviat! Părinte am o intrebare: Am un prieten care merge des la mănăstiri și sa atasat de o mănăstire. Vrea să intre în mănăstire și vrea să știe dacă exista acatiste sau rugaciuni speciale pentru ai descoperi chemarea de la Dumnezeu și dacă există cat timp trebuie să le zică și dacă este o ora speciala la care trebuie zise?
 
Raspuns
 Adevărat a înviat!

   În primul rând să se sfătuiască cu duhovnicul lui, să se spovedească des, să aibă o rânduială de rugăciune zilnică.
   Există o ” Rugăciune de lăsare în voia lui Dumnezeu”, se găsește în orice carte de rugăciuni. Mai poate citi „Acatistul Sfântului Duh” pentru luminarea minții. Să o roage și pe Maica Domnului să-i descopere gândul cel bun. În privința vremii în care să zică rugăciunile, fiecare are ritmul propriu. Este mai primită rugăciunea cu osteneală, cu jertfirea timpului rezervat odihnei în favoarea celui pentru rugăciune și priveghere.
   Cel mai greu examen e cel al renunțării la voia proprie. Dacă merge pe la mănăstiri, să ceară binecuvântarea starețului pentru a rămâne mai mult timp că să intre în rânduiala slujbelor zilnice și apoi să ajute la cele necesare. Cu cât e mai sinceră căutarea lui cu atât va primi răspuns de la Dumnezeu în această privință. Să zică des: Doamne ajută-mă să găsesc calea spre mântuirea sufletului!
   Domnul să-l lumineze!