Intrebare:
Hristos a Înviat!
Părinte vreau să mă lămuriți cu perioada când nu se ingenuncheaza. Am vazut ca Sfântul Sinod I Ecumenic(325) prin canonul 20 zice că în perioada de la Sf. Paști până la Rusalii să nu se ingenunchieze nici acasă nici la Sf.Biserica și alții zic că numai în Săptămâna luminată nu se îngenunchează care dintre ele ii varianta adevarata?

Raspuns
Adevărat a înviat!
Pe lângă canonul 20 al Sinodului I Ecumenic , Sf. Vasile cel Mare, în canonul 91, explică de ce nu se îngenunchează de la Învierea Domnului la Cincizecime:
„Apoi şi Cincizecimea întreagă este semn de aducere aminte a Învierii ce se aşteaptă în veacul viitor. Că acea una şi întâia zi, de şapte ori înşeptindu-se, constituie cele şapte săptămâni ale Sfintei Cincizecimi… în care zi, orânduielile Bisericii ne-au învăţat să preferăm felul de a sta drept la rugăciune, spre a ne aduce lămurit aminte, ca oarecum să ne strămutăm mintea noastră de la cele prezente la cele viitoare”.
În practica din zilele noastre nu se respectă în toată țara această rânduială în mod unitar. Alte lămuriri se pot găsi accesând linkul:
Sfaturi practice în Biserică: Duminica nu se îngenunchează! – Ziarul Lumina