Intrebare:
Sărut mâna părinte. Dacă am făcut un păcat mare care te oprește de la Sfânta Împărtășanie, m-am spovedit dar parintele nu mi-a dat un canon, mi-a zis sa vin la biserica și sa ma rog dimineața și seara si după m-a împărtășit, mi s-a iertat pacatul?
Raspuns:
Dumnezeu ne iartă păcatele săvârșite dacă le conștientizăm și dorim sincer să scăpăm din robia lor. Depinde de noi să simțim iertarea pe care o primim în Sfânta Taină a Spovedaniei. După spovedanie, creștinul întinerește, se simte ușurat, capătă aripi, începe o viață nouă în lumina lui Hristos Dumnezeul nostru. Bucuria aceasta nu e dată de un anume canon pe care îl facem după ce ne-am spovedit, este darul lui Dumnezeu. Iertarea o primim cu sau fără canon. Sunt, însă, unii care nu se pot ierta pe ei înșiși . Din această perspectivă nu se pot bucura de iertarea pe care le-o dă Dumnezeu.
Canonul este doar un mijloc ce aduce aminte de identitatea noastră și de menirea pe care o avem. Are importanța lui. Dacă îl gândim prea juridic, riscăm să-l socotim un fel de plată a păcatului, un schimb pe care îl facem cu Cel ce ne iartă.
Dumnezeu v-a iertat, trăiți în așa fel încât să vă bucurați de iertarea pe care v-a dăruit-o pentru că i-ați cerut-o. Trăiți în lumina Lui, aveți încredere, Dumnezeu nu face daruri formale, exterioare doar, ci unele adânci, cutremurătoare și dătătoare de sens!