Intrebare: Parinte, fiind un popor crestin de ce nu e bine sa sarbatorim Halloween? De ce credeti ca institutile de invatamant se inghesuie sa organizeze astfel de petreceri si cum pot fi opriti? Ce influienta poate avea asupra unui copil prezenta la o astfel de petrecere?
Raspuns: Creștinii ortodocși nu sunt adepții unei culturi a morții, nici a ascunderii sau a purtării măștii pentru ca celălalt să nu-i recunoască. Dumnezeu S-a făcut om ca să putem vedea în Fiul Omului „chipul lui Dumnezeu cel nevăzut”.
Chipul creștinului reflectă calitatea sa de „fiu al lui Dumnezeu” după har. De aceea mucenicii, marturisitorii, în cele mai cumplite chinuri, aveau fața plină de lumina lui Hristos.
Importul de falsă spiritualitate din ultimii 20 de ani, uitarea cu știință sau fără știință a bunei rânduieli și așezări a neamului nostru, ne-a adus în situația în care nu mai putem sau refuzăm să trăim sărbătoarea ca dar al lui Dumnezeu și ca posibilitate de manifestare deplină a umanului.
Omul are ca dat ontologic dorința de trăi sărbătoarea, de a transcende timpul și spațiul. Putem observa această realitate spirituală în toate religiile lumii, și, cu atât mai mult în creștinism.
Atunci când „duhul sărbătorii”( Vasile Băncilă) este pervertit, chiar eliminat din preocupările omului contemporan, acest gol se cere umplut cu ceva. Omul nu poate trăi fără sărbătoare (Mircea Eliade) și își creează noi sărbători după chipul de azi al lumii.
Dacă în sărbătoarea creștină omul își redescoperă frumusețea lăuntrică și pe cea fizică în comuniune cu Dumnezeu și cu semenii săi, în noile sărbători”, importate din Apusul dezorientat, accentul se pune doar partea mai puțin luminată a celor lăuntrice, care pot manifesta, sub „adăpostul” măștilor, fără nici o reținere.
În această avalanșă de „noi sărbători” se înscrie și ceea ce numim Haloween. Dincolo de aspectul comercial (e o adevărată afacere la nivel mondial), aș dori să sesizez câteva aspecte ce se ascund dincolo de „măști” :
-sataniștii o socotesc între „sărbătorile” lor.
-în locul lui Dumnezeu sunt invocate spiritele ( care?).
-în unele ritualuri se aduc chiar jertfe.
-se pune accent pe hidoșenia născocirilor minții omului.
-se săvârșesc anumite ritualuri ce creează starea propice pentru manifestarea răului.
-copiii, în special , sunt cooptați în organizarea acestor manifestări cu acordul tacit al părinților și prin participarea activă a unor cadre didactice.
-se acreditează ideea că aceste manifestări sunt doar niște jocuri nevinovate, ceea ce nu
corespunde realității.
-am costatat „râvna” deosebită a unor părinți și dascăli în această direcție.
– temele de la ora de Religie traumatizează psihicul copiilor, manifestările hidoase din aceste zile sunt „nevinovate”, „benefice”, „creative” etc.
-am văzut părinți ce alergau după costume de Haloween ca să nu fie copilul lor mai prejos decât alții dar nu i-am văzut ducându-și copilul la biserică și învățându-l o rugăciune.
Mă opresc aici cu aceste observații-constatări chiar dacă mai există și alte aspecte pe care nu le-am evidențiat. Aceasta fiind spuse, se cuvine oare creștinului ortodox să participe la ele și să le promoveze? Nu, de mie de ori, nu!
Cuvântul Mântuitorului este foarte explicit: „Eu sunt Lumina lumii; cel ce-Mi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina Vieții”( Ioan 8,12).
Să luăm aminte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *