Intrebare: Parinte care este diferenta intre un acatist si un paraclis? De ce unii sfinti au e ambele altii doar acatist si altii deloc? Cand se citesc acatiste si cand paraclise?
Raspuns: Acatistele și paraclisele sunt alcătuiri imnografice ale Bisericii cu inceputuri ce pierd în negura timpului. Spre exemplu, cel mai vechi acatist este Acatistul Bunei- Vestiri, datând din secolul al VI-lea, ba chiar mai devreme, după unii cercetători. Acesta este model pentru toate acatistele alcătuite ulterior. Cuvântul „acatist” înseamnă „a nu sta jos” , este o slujbă în timpul căreia nu se stă pe scaun. Nu-i nimic greșit dacă, din evlavie, citim acatistele îngenuncheați. Numai unii sfinți au acatiste. Sunt atât de multe încât e aproape cu neputință să le avem pe toate în limba română. Pe lângă Acatistierul clasic au apărut încă 6 volume conținând acatiste.
Paraclisele Maicii Domnului (două în Ceaslov și unul la sfârșitul Psaltirii), spre deosebire de acatiste, care conțin condace și icoase, au o altă structură. Ele se prezintă sub forma unui canon liturgic alcătuit din 9 cântări. Primul Paraclis a fost alcătuit în secolul al VIII-lea, în vremea prigoanei contra cinstirii icoanelor. Cuvântul „paraclis” înseamnă ” mângâietor”. Unii sfinți au și paraclise. Recent (2015), la editura Patriarhiei a apărut primul volum de paraclise.
Acatistele și paraclisele se citesc la praznicile respective sau la zilele de pomenire ale diferiților sfinți. Se pot citi ori de câte ori simțim nevoia, important este să trăim ceea ce citim și să ne pună în starea de comuniune cu Dumnezeu, cu Maica Domnului și cu toți sfinții .