Intrebare: Ce sa faca cei care nu pot ajunge la Sf Liturghie duminica si in zile de sarbatoare? Ma refer la cei care locuiesc in zone unde nu se savarseste Liturghia decat rar, sau femeile lauze ori cei bolnavi la pat ? Sa urmareasca transmisiuni la TV , pe internet, sa citeasca din carti de rugaciuni……? Multumesc

Raspuns: Prezența la Sf. Liturghie nu poate fi înlocuită cu nimic. E atât de mare lucrarea harului dumnezeiesc în timpul acestei slujiri a Bisericii încât îngerii participă și se minunează. Preotul slujitor se roagă înainte de vohodul mic(ieșirea cu Sf. Evanghelie): „Fă ca împreună intrarea noastră să fie și intrarea sfinților Tăi îngeri care împreună cu noi slujesc și împreună slăvesc bunătatea Ta”.

În Sf. Liturghie Dumnezeu Însuși îl slujește pe om iar omul are posibilitatea de sta în fața Împăratului ceresc care acordă atenția cuvenită fiecăruia în același timp, fără deosebire.În marea lui iubire pentru om, Dumnezeu se face „adevărată mâncare și băutură” spre sfințirea noastră și spre viață veșnică.

Cei ce nu pot ajunge la biserică sau nu au preot în sat în fiecare duminică, datori sunt să petreacă cuviincios la vremea Sf. Liturghii, adică să citească din cărțile sfinte, să se roage, să asculte la radio sau să privească transmisiunile în direct de la Trinitas Tv.

De asemenea, să aibă aghiazmă mică (apă sfințită) și anafură pe care să le ia cel ce nu poate participa la Sf. Liturghie, să citească viețile sfinților din acea zi, pericopele Apostolului și ale Sf. Evanghelii indicate în calendar, să facă milostenie, să tămâieze în casă. Suntem copiii lui Dumnezeu în toată vremea și în tot locul, Dumnezeu este Tatăl, Mântuitorul, Sfințitorul și Fratele nostru. Depinde de noi să dorim ” din tot sufletul și din tot cugetul ” ancorarea noastră în veșnicie și să fim biruitori împreună cu Hristos Domnul.