Intrebare:: Cum sa stiu care este voia Domnului asa ca sa nu ajung sa fac tot voia mea, crezand altfel. Adica sunt situatii foarte complicate in viata. Va multumesc.
Răspunsul la întrebarea dumneavoastră este simplu si complex în același timp. Primii oameni au ales să-și facă voia proprie nesocotind voia lui Dumnezeu. Urmările acestei alegeri le experimentăm, le trăim până azi fiecare dintre noi. Din această perspectivă înțelegem de ce ni se pare mai ușor să alunecăm de la voia lui Dumnezeu și să urmăm voia noastră. Urmarea voii proprii este păgubitoare atât pentru viața aceasta cât și pentru cea veșnică.
Psalmistul David a înțeles diferența dintre cele două atitudini atunci când se ruga: „Doamne, învață-mă să fac voia Ta”. Iar proorocul răspundea chemării lui Dumnezeu cu cuvintele: „Iată, vin să fac voia Ta, Dumnezeule!” și, în alt loc: „Iată, eu și pruncii pe care mi i-a dat Dumnezeu!”.
Omul căzut în robia păcatului, a morții și a iadului nu putea singur să iasă din ea. Dumnezeu, iubind pe om în chip de neimaginat pentru mintea omenească și dincolo de orice logică, Se face El Însuși om spre a împlini voia Tatălui. De la Bunavestire și până la Înălțarea Sa la cer ne arată cum se poate împlini voia lui Dumnezeu.
Fecioara Maria, de asemenea, ne arată cum să împlinim voia Domnului: „Iată roaba Domnului! Fie mie după cuvântul tău!”.Dumnezeu nu ne cere să-I împlinim voia fără să ne ajute în acest sens. Depinde însă de noi cât suntem de dispuși spre a primi ceea ce ne oferă Dumnezeu mereu.
Suntem datori a cere luminare de Sus, binecuvântarea și sfatul duhovnicului spre a ne păzi de alunecarea spre împlinirea voii noastre. Există un adagiu patristic ce ne poate călăuzi spre adevăratul Sens al vieții noastre: „Eu voiesc să voiesc voia Domnului”.