Intrebare: Unde se regaseste Taina Spovedaniei in Biblie si cum a ajuns sa se desfasoare in forma actuala. Multumesc.
Raspuns: Sf. Taină a Spovedaniei (Pocăinței) a fost mai întâi făgăduită Apostolilor de către Mântuitorul înainte de Pătimiri și Înviere. Cuvintele se găsesc în Sf. Ev. după Matei: „Adevărat grăiesc vouă: Oricâte veți lega pe pământ vor fi legate și în cer, și oricâte veți dezlega pe pământ vor fi dezlegate și în cer”(18,18).
După Înviere, Hristos Domnul le reamintește această făgăduință și, în plus, adaugă un gest liturgic: suflă asupra lor (Ioan 20,21-23). Același act l-a săvârșit la crearea omului (Facere 1, ).
Spovedania se practica în epoca apostolică așa cum putem observa din cuvintele Sf. Ap. Pavel: „Să se cerceteze omul pe sine și așa să mănânce din pâine și să bea din pahar” (1 Corinteni, 11,28). Până în secolele V-VI, Spovedania se făcea public, în fața comunității liturgice, apărând numeroase scandaluri. Prin urmare, s-a recurs la modalitatea pe care o folosim până în zilele noastre, mărturisirea individuală și secretă.
Pentru o mai adâncă înțelegere vă recomand să citiți cartea „Cercetează-te pe tine însuți înaintea Spovedaniei și a Sfintei Împărtășanii!”, apărută în 2012.