Intrebare: Parinte, ce este bine sa facem cand mergem cu familia in pelerinaj la una sau mai multe manastiri? Cum sa ne folosim mai bine de aceste momente?
Raspuns: Este folositor și chiar indicat să mergem cu familia în pelerinaj la manastiri. Să avem grijă să nu tulburăm liniștea și rânduiala mănăstirilor prin care trecem. În timpul Sfintelor Slujbe nu mergem să ne închinăm la toate icoanele din biserică. E bine să știm și să conștientizăm că pășind în biserică ne sfințim viața și primim putere de Sus. Pe copiii nu trebuie să-i forțăm să stea în biserică mult timp. Momentele petrecute acolo se cer explicate și înțelese într-un anume sens: viața liturgică a Bisericii e una reală, nu una închipuită.
Pelerinajele la mănăstiri au și acest rol de a ne arata cum se trăiește totul în comuniune cu Dumnezeu. Orice muncă se poate preface prin ascultare și dăruire în rugăciune dacă ne putem ancora în Dumnezeu.
Mult mai câștigați sunt pelerinii decât turiștii. Nu trebuie să vedem multe mânăstiri, să ne străduim, după putință, a intra, prin rugăciune și smerită cugetare în duhul mănăstirii pe care o vizităm.