Intrebare: Despre acatiste va intreb. Se citesc doar in ziua praznuirii sau pentru cele 4 posturi se citesc si in postul corespunzator ( acatistul Nasterii in postul Craciunului…s.a.m.d.). Cum putem citi acatistele: in genunchi, in picioare, sezand. Va multumesc.
Raspuns: Acatistele se citesc de regulă în ziua sau zilele praznicului respectiv. Spre exemplu, Acatistul Învierii Domnului, se citește din ziua Învierii până la odovania(sfârșitul) praznicului, miercuri înainte de Înălțare. Praznicele împărătești ( ale Mântuitorului și Maicii Domnului) au mai multe zile de prăznuire. Sărbătorile sfinților au o singură zi. Acatistele se mai pot citi după zilele săptămânii, fiecare fiind închinată unuia sau mai multor sfinți ori anumitor momente din istoria mântuirii. Dacă purtăm nume de sfinți, este bine să citim din când în când acatistele lor spre a avea o legătură vie cu ocrotitorii nostru cerești.
Cuvântul „acatist” înseamnă „a sta în picioare”. Primul acatist din istoria Bisericii este cel al Bunei-Vestiri, modelul tuturor acatistelor ulterioare.
Acatistele se pot citi și în genunchi, nu e nici o greșeală.