Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca ati citit cartea „Harry Potter” si daca este bine pentru un tanar sa citeasca aceasta carte.
Raspuns: Au apărut până acum 7 volume în seria Harry Potter. L-am citit pe primul, „Harry Potter și piatra filosofală”. Nu l-aș recomanda unui adolescent care încă nu și-a găsit drumul în viață. Iată afirmațiile unor personaje din carte:”Binele și răul nu există. Există doar puterea și cei prea slabi ca să aibă de-a face cu ea”. „La urma urmei, pentru o minte chibzuită, moartea nu-i decât o nouă aventură extraordinară”. Aproape toată acțiunea se petrece sub imperiul vrăjilor, lumea se împarte între cei ce au „puteri” și ceilalți, vrednici de dispreț.
Credința ortodoxă, creștinismul în general, nu se poate folosi de scamatorii și vrăji, acestea sunt instrumentele celui Rău. Satana este cel mai mare iluzionist, se poate preface în „înger de lumină „(II Cor. 11,14).
Un tânăr are înainte viața reală pe care este dator s-o trăiască ca dar primit de la Dumnezeu. Recomandați-i cărți cu adevărat folositoare, există destule care să-i deschidă mintea și să-l învețe să vadă frumusețea lumii și a oamenilor. Tânărul are nevoie de modele care să nu-l dezamăgească.