Intrebare:
O familie este in situatia urmatoare: sunt tineri si au copii. Unul din soti nu mai doreste copii dar nici nu poate/vrea sa se infraneze de la relatiile trupesti iar celalat vrea sa fie in voia Domnului si nu vrea sa pacatuiasca prin ferirea de zamislire.

Considerand cele spuse mai jos de Sf Ioan Gura de Aur ce solutie sa aleaga cei 2?

Multumesc.

Nunta a fost dată pentru nașterea de copii, dar mai mult pentu stingerea aprinderii trupești

Relațiile dintre soți nu au drept scop exclusiv nașterea de copii, ci „uciderea” trupului, /ca să nu-i ispitească satana și să cadă în desfrânare /(I Corinteni 7, 5) (conform Sfinților Părinți, cuvintele /creșteți și vă înmulțiți/ – Facerea 1, 28, deja s-au împlinit).

*Sfântul Ioan Gură de Aur*, sprijinindu-se pe afirmațiile Sfântului Apostol Pavel, mărturisește cu tărie că *scopul principal al nunții* este evitarea desfrânării. El scrie: „*Nunta a fost dată pentru nașterea de copii, dar mai mult pentu stingerea aprinderii trupești*. Îl am martor pe Sfântul Apostol Pavel, care spune: „*din cauza desfrânării fiecare să-și aibă femeia sa*/” /(I Corinteni 7, 2).
Deci spre evitarea desfrânării, și nu spre nașterea de copii. Și zice iarăși Apostolul Pavel: «să fiți unul cu altul, nu pentru ca să faceți copii, ci ca să nu vă ispitească satana!». Înaintând, Apostolul nu spune: «dacă vor copii, să se căsătorească, ci: dacă nu se înfrânează, să se căsătorească!» (I Corinteni 7, 8-9)” (/Despre Feciorie/, XIX).

Cu siguranță că prin aceste cuvinte Sfântul Ioan Gură de Aur nu exclude nașterea de copii și, firește, nici nu recomandă evitarea ei. Pur și simplu, vrea să sublinieze și celălalt scop al nunții, ferirea omului de desfrânare.

Prin urmare, soții care n-au putut dobândi copii nu sunt considerați nefericiți de către Biserică (nefericiți sunt bărbatul și femeia care destramă căsătoria). „*Ai copiii, bucură-te! N-ai copii, bucură-te!*” (/Proverb popular/).

/Din Arhimandrit Vasilios Bacoianis, Căsătoria. Secretele alegerii, secretele bucurie, secretele trăiniciei, Editura Tabor, București, 2010, p. 43-44/

Raspuns:
Amândoi să înțeleagă că cel mai important este să se lase în voia lui Dumnezeu. Numai El stie dacă va fi de folos să mai aibă copii sau nu. Oricât ar dori cei doi să mai aibă copii aceasta nu se va întâmpla atunci când Domnul stie că nu pot purta povara unui copil în plus. Încredințarea aceasta este darul lui Dumnezeu, nu e meritul lor. Să ceară aceasta si Dumnezeu îi va milui.