Intrebare:
Atunci când zicem:,,Sunt unii creștini care fac cruce în biserică,de la cer până la pământ și mai au nevoie de loc și în stânga și în dreapta pentru asta!" ...ce păcat(e) am săvârșit și cum trebuie trecut(e) în lista de păcate atunci când mergem la spovedanie?

Raspuns:

Doamne ajută!
Când mergem spre Dumnezeu, spre întâlnirea cu El, este firesc să ne analizăm cele dinlăuntrul nostru, nu ne putem prezenta oricum.
De altfel, la orice întâlnire cu o persoană importantă, ne facem un scenariu despre modul în care ne vom prezenta.
În fața lui Dumnezeu nu avem nevoie de scenarii ci de inima sinceră, nevicleană pentru că El cunoaște cele ascunse ale minții și inimii noastre.
Se întâmplă să ajungem în biserică și să uităm că am venit în audiență la Cerescul Împărat. Vedem în biserică pe unii dintre frații noștri și ne împiedicăm de gesturile pe care le fac, voluntar sau involuntar. Se întâmplă așa pentru că am scăpat din vedere țelul venirii noastre înaintea Tatălui.
De fiecare dată când întâmpinăm astfel de situații, să ne scuturăm repede ceața de pe ochiul minții și să privim spre El.
Păcatele pot fi multe, apropierea de Dumnezeu, ne dă puterea de a le vedea. Sf. Antonie cel Mare zicea: "Cel ce și-a văzut păcatele e mai mare decât cel ce a văzut pe îngeri".
Înainte de Spovedanie este bine să-L rugăm pe Dumnezeu: Doamne ajuta-mă să-mi pot vedea păcatele!
Nu tot ce văd la aproapele meu și comentez este păcat. Păcatul apare când îl categorisesc și îl pun voit în ceata celor de-a stânga.
Spovedania deasă și sinceră vă va învăța multe, vă va deschide ochii.
Rugați-vă regulat, citiți din Sf. Scriptură și din cele duhovnicești, păstrați-vă mintea cât mai mult în cugetarea la cele sfinte. Neapărat participați la Sfintele Slujbe.
Există multe îndrumare de spovedanie cu tot felul de liste. Citiți cartea Pelerinul rus. Un îndreptar pentru spovedanie potrivit este cel alcătuit de Valeriu Gafencu.
Domnul să vă călăuzească spre toată lucrarea cea bună și mântuitoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *